Nový koaxiál na kontestovom stanovisku.

Dostal som sa ku 50 Ohmovému koaxiálnemu káblu o priemere 7/8″  (2.22cm) o dostatočnej dĺžke, tak som sa rozhodol použiť ho na mojom stanovisku pre VKV súťaže.  Dnes bolo pekné počasie a to znamenalo ideálne podmienky na inštaláciu.  Celková dĺžka činí asi 23 metrov.  Na hormom konci je pripojený ešte asi 4 metre dlhý kus 10mm koaxu, ktorý bude pripojený k anténe.  Predsa len sedemosminovým káblom by sa asi ťažko otáčalo. 🙂 Takisto na spodnom konci bude asi 3 metre dlhý kus 10 mm hrubého koaxu ku TCVRu.

Podľa meraní, ktoré som na konci akcie uskutočnil, má nový koaxiál útlm v pásme 144MHz, iba 0,4dB.  Pôvodný 10mm kábel, ktorý som doteraz používal má útlm okolo 1,7dB. Mimochodom aj tento starý koaxiál je veľmi kvalitný, postriebrený a s dvojitým hustým opletom. SWR pri zaťažení 50 Ohmovou záťažou nepresiahlo 1,02.

Uvidíme čo táto výmena bude znamenať v praxi, pri najbližšom konteste.  Možno sa niekomu zdá, že je to celé zbytočné, že 1,7dB a 0,4dB nie je až taká zmena, keď si navyše uvedomíme, že na zvýšenie úrovne príjmaného signálu o jeden stupeň S je potrebné na strane vysielača zvýšiť výkon o 6dB, čiže štvornásobne, ale na druhej strane, v konteste často lovíme signály na hranici počuteľnosti a toto môže byť ten decibel, ktorý pomôže a rozhodne o urobení alebo neurobení spojenia. Keď je možnosť, škoda ju nevyužiť.

Teším sa na praktické výsledky v najbližšom konteste.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!