Prevádzkový aktív VKV – Január 2011

Január nás prekvapil prírodou bez snehu, z čoho nie som nadšený, no v tento deň mi to vcelku prišlo vhod, lebo som sa na kótu mohol dostať autom a nemal som žiadne problémy so snehom. Musel som použiť iba snehové reťaze, keďže zase celkom bez snehu to nebolo a nejaké záveje sa našli. Skúšal som najskôr na Tresník vyjsť bez reťazí, ale niektoré snehové haldy mali aj vyše pol metra. Nasadzovanie reťazí mi nečiní problém, keďže ich nasadzujem veľmi často.

Na kótu som prišiel ešte za úplnej tmy. Slnko začalo vychádzať asi po 15 minútach. Bolo na pocit nezvyčajne teplo a ticho. Úplná pohoda a kľud. Málokedy na tomto kopci nefúka aspoň slabý vietor.

Minulý mesiac som si na kóte nechal anténu, rotátor aj lineár, pretože som sa obával množstva snehu a myslel som, že budem šlapať pešo alebo na lyžiach. To mi ušetrilo dosť času, keďže prvky boli na ráhne namontované. Anténa má dĺžku niečo cez 3 metre a pozostáva z troch častí. Bolo teda treba iba tieto tri diely zošrubovať.

Montáž antény a rotátora na stožiari šla od ruky, no nakoniec mi spadol dole stranový kľúč 10-11, ako som vyťahoval z kapsičky nejaké iné náradie.  Pomyslel som si, však nevadí, keď pôjdem hore demontovať, tak si ho zobriem. Problém bol , že som ho nemohol na zemi nájsť. Videl som ako padá zo stožiara a dopadá na strechu domčeka, no odrazil sa neviem kam. Prehľadal som okolie no nikde nebol. Nechal som to na neskôr, nechcel som sa hľadaním kľúča zdržiavať.

Kontest prebiehal na prekvapenie vcelku dobre. Presnejšie povedané, prekvapilo ma množstvo zúčastnených staníc. Zrejme relatívne teplo na toto obdobie vyhnalo rádioamatérov na kopce. Dokonca aj chorvátskych staníc bolo neúrekom. Dosť veľa som ich urobil, no ostalo ešte množstvo, ktoré som nepočul, ale robili ich iné stanice.  Kolega minule telefónoval so známym v Chorvátsku a vraj tam majú cez 15 °C, tak to je asi dôvod.

Tradične robím YO2LAM, je to násobič navyše.  Tentokrát som ho nejak nikde nenaladil, no nakoniec sa objavil. Započul som ho ako robí spojenie s nejakou inou stanicou no niekde sa mi stratil.  Otočil som anténu na Rumunsko a na blízkej frekvencii som začal volať výzvu.  Vedel som, že ladí, a že ma nájde.  Do dvoch minút ma YO2LAM volal  a počet násobičov sa mi zvýšil o jeden.

Zvyknem vyzobávať aj nejaké OK1-tky, aj napriek masívu Kráľovej hole v tomto smere. Niektoré z ních urobím bez problémov, signál je stabilný a silný, no niektoré robím na hranici počuteľnosti. Často sú stanice v úniku s pomalým alebo rýchlym kolísaním signálu.  Krásne počuť ako si signál razí cestu a deformujú ho rôzne druhy rozptylu po ceste troposférou.

Kontest skončil a začal som baliť. Spomenul som si, že musím nájsť spadnutý kľúč 10-11, lebo mi ho bude treba na uvoľnenie rotátora.  Blízke okolie som prehľadal, tak som začal hľadať cik-cak spôsobom v širšom okolí. Nakoniec som ho zbadal, no neveril by som, že sa môže odraziť tak ďaleko, keďže dopadol na kovovú strechu kolmo. Podstatné bolo, že som ho našiel.

S výsledkom som spokojný, neočakával som v zimnom období takýto výsledok.  Čas ukazuje, že výber miesta pre tieto kontesty bol dobrý.

Logbook z januárového kola PA VKV.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!