Prevádzkový aktív VKV – október 2010

Toto bol posledný PA z ročníka 2010. Počasie meteorológovia nesľubovali nič extra, ale podstatné bolo, že aspoň nepršalo. Aj napriek tomu na kóte bolo hnusné surové počasie. Mrznúca hmla, že zo zeme nebolo vidno ani anténu na stožiari a ľadový vietor, ktorý prenikal až do špiku kostí. No čo už, rádioamatérstvo väčšinou nie je med lízať.

Chtiac-nechtiac vybral som sa na stožiar inštalovať rotátor a anténu. Všetko bolo oblepené ľadom, ktorý sa na železnej konštrukcii vytváral namŕzanim hmly.  O chvíľu som mal rukavice mokré a prsty zmrznuté. Nejakým nárazom antény do stožiara, keď som ju vyťahoval na lane, sa mi zlomil izolátor, resp. taký kus plastu, ktorý držal posledný direktor na ráhne v správnej polohe.  Nepotešilo ma to. Prevádzkovať anténu so šiestimi prvkami namiesto siedmych som zavrhol. Jednak je to stráta zisku antény a jednak to ovplyní jej impedanciu, čo zvýši PSV a to znamená ďalšie straty.  Ostávala druhá možnosť, a to – nejak zlomený izolátor nahradiť.  Uvedomil som si, že som na stožiari a mám so sebou len pár kusov vercajgu a k tomu zmrznuté prsty.

nahradenie plastového izolátora

Našťastie, správny rádioamatér musí byť nejaký McGyver, a tak som si poradil aj ja. Mal som so sebou sťahovacie pásky na zväzovanie káblov. Dva kúsky som podložil medzi boom a direktor, pretože prvky sú na ráhne izolovane.  Jedným dlhým sťahovacím pásikom som direktor stiahol s rahnom tak, že držal v správnej – kolmej polohe. Trochu som si ponadával, ale podarilo sa mi anténu opraviť. Rýchlo som všetko na stožiari dokončil a mazal dole do tepla rozprúdiť krv v rukách.

Nainštaloval som zariadenia v hamshacku, spustil logovací program, nažhavil PA a začal ladiť.  Nič extra som nepočul, iba tichý šum. Bol tichší ako obyčajne, dokonca ani žiadne rušenie na pásme som nepočul. Mal som dojem, že niečo nie je v poriadku. Nakoniec som naladil jednu 9A stanicu, ktorú som počul celkom silno, takže moje obavy sa rozplynuli.

Prvýkrát som teraz použil externú klávesnicu, ktorá sa pripojí k TRXu a umožňuje spúšťať hlasové alebo CW výzvy, nahraté v pamätiach TRXu. Výhoda tejto klávesnice je tá, že nie je potrebné pracne sa preklikávať v menu, ale stačí jednoducho stlačiť príslušné tlačidlo. Človek tak môže mať na TRXe nastavené iné potrebné menu.  O tejto možnosti som sa v návode dočítal až po vyše roku ako vlastním tento TRX.  Klávesnica sa v praxi osvedčila, pracovalo sa mi s ňou veľmi komfortne.

Na začiatku súťaže neboli podmienky šírenia nič moc. Nemám rád takú vlhkú hmlu, ako bola teraz, keď z nej kvapky vody vypadávajú a všetko je mokré. Takáto hmla určite kladie veľký útlm v ceste signálu a všetko skratuje o zem.

Z času na čas sa podmienky zlepšovali, raz sa objavili 9A  a S5 stanice, inokedy vyskočili OK1 a OK2-ojky.

Tento mesiac som prekonal niekoľko vlastných rekordov v PA VKV z tohto QTH:

  • urobil som najväčší počet QSO, a to 52
  • urobil som najvzdialenejšie QSO – 566km s DD2ML vo štvorci JN68GI
  • prvykrát som urobil spojenie s nemeckou stanicou

Čo sa týka počtu získaných bodov, bolo to druhé najúspešnejšie kolo.

Je tu záver ročníka 2010 Prevádzkového aktívu na VKV, takže krátka rekapitulácia:

  • získal som dokopy 20585 bodov
  • umiestnil som sa na 13. mieste zo 101 zúčastnených staníc
  • len 11 bodov mi chýbalo na 12. miesto, tzn. stačilo urobiť o jedno spojenie viac
  • umiestnil som sa na najvyššej priečke zo staníc z východného Slovenska, ktoré sú značne znevýhodnene polohou a terénom oproti staniciam zo západu
  • jedno kolo som vynechal, trikrát som vysielal z domu, čo mi veľa bodov neprinieslo a osemkrát som vysielal z kontestového stanoviska na Tresníku

Som spokojný, ale v hlave mám plány a nápady na ďalšie obdobie. No čas ukáže, či bude vôbec možné aj naďalej sa zúčastňovať súťaži na VKV z tohto QTH, keďže veci sa vyvíjajú pre mňa nesprávnym smerom a všetko sa komplikuje. Dúfam, že všetko nakoniec dopadne dobre.

Výsledky z októbrového kola klikutím na tento odkaz.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!