Pokusy s tunerom MFJ-929

Keďže som panelákový rádioamatér a nemám veľké šance nainštalovať KV antény na domácom QTH, chodím vysielať na KV na portablové stanoviska. Jedno z ních je nad obcou Veľká Lomnica, odkiaľ som zvykol vysielať aj počas OM AC na 80m pásme.  Doma mám už nejaký týždeň nový automatický tuner MFJ-929 a tak som sa rozhodol zájsť na toto miesto, natiahnúť LW anténu a vyskúšať nový tuner.

LW anténu mám pripravenú už z minulosti, zbalil som zariadenia, skontoloval nabitie prenosného 12A akumulátora  a vyrazil. Pekné počasie mi prialo, bolo slnečno a teplo. Počas cesty som si premyslel technologický postup inštalácie antény, aby to bolo čo najjednoduchšia a hlavne, aby som nemusel na stožiar ísť viac ako raz. Všetko sa podarilo, 40m dlhá LW anténa bola vo vzduchu šikmo na stožiar. Pozapájal som zariadenia “dole” v aute a zapol.

Najskôr som skúšal na 3.5MHz, tuner chvíľu prepínal indukčnosti a kapacity, ale po chvíli bol hotový a vyladil impedanciu na PSV=1. Počul som rôzne európske stanice, išlo o bežné debatné krúžky. Vzdialenejšie stanice som ani nehľadal, cez deň to nejaký veľký význam nemá.

Postupne som vyskúšal vyladiť anténu na ostatných vyšších pásmach – 40m, 20m, atď. Tuner nemal nejaké veľké problémy.

Skončil som na pásme 21MHz, kde som počul zvýšený šum a iné typické zvuky, čo znamenalo, že pásmo nebolo úplne zatvorené a tak som začal ladiť.  Počul som najskor volať výzvu stanice z CT a EA, ale neskôr som začul v dobrej sile aj keď s únikmi stanicu z YC (Indonézia).  Zjavne na jeho CQ nikto nereagoval, tak som zdvihol výkon na 100W a zavolal.  Na druhý pokus ma zaregistroval. Musel som značku viackrát opakovať, keďže signal išiel do únikov, ale čitateľnosť bola výborná. Vymenili sme si reporty, mená a pár slov a rozlúčili sme sa.  Mám platné spojenie na 21MHz s Indonéziou.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!